Karaktereigenschappen: Het Enneagram

Er zijn verschillende factoren die meespelen wanneer je een probleem ervaart in de opvoeding of het ouderschap. In deze blog wil ik dieper ingaan op de factor die te maken heeft met jouw karakter, en die van jouw kind, om van de oppervlakte naar de kern te komen.

Je kunt hierbij denken aan vragen als:

  • Wie ben ik?

  • Wat maakt mij dat ik ben wie ik ben?

  • Welke kwaliteiten heb ik?

  • Wat zijn mijn valkuilen?

Wie ben ik?

Pas wanneer je weet wie jij daadwerkelijk bent, dan kan je gaan werken naar een oplossing binnen het gezin. Je kan gaan leven naar wie je bent en wat bij jou past, je kan je zeker voelen, en accepteren wat is. Kiezen voor wat goed voor jou is en daarop vertrouwen. Maar ook weten wat je valkuilen zijn, deze eerder herkennen en daarop anticiperen.

Wat betekent het Enneagram?

Het woord enneagram is afgeleid uit het Grieks en betekent negenpuntig figuur, in een cirkel.

Ennea = 9.

Gram = figuur.

De cirkel staat symbool voor de Eenheid, alles is verbonden. Het Enneagram is mede gebaseerd op de kabbalistische levensboom.

Persoonlijkheidsleer

Het enneagram is een geweldige tool om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid en deze kan je gebruiken als richtingaanwijzer. Aan de hand van jouw geboortedatum kan ik berekenen welk type jij bent. Het enneagram geeft inzicht in jouw talenten en valkuilen. Het laat zien hoe je gedrag kunt voorspellen en doorgronden, en ook hoe jij persoonlijk kunt groeien. Je zal begrijpen waarom je reageert, en dingen doet, op een bepaalde manier. Er zullen dingen op zijn plek vallen: (h)erkenning van wat je eigenlijk al wist.

Het Enneagram is dus een krachtig instrument voor persoonlijke groei, zelfbewustzijn en zelfontdekking. Daardoor kan het zorgen voor meer verbinding in je gezin, betere communicatie en effectievere probleemoplossing. Met daarbij het besef, eenieder is uniek, en mag zijn wie hij/zij is.

Enneagramtype

Via een enneagramptype wordt onze persoonlijkheid zichtbaar. Er is sprake van een hoofdtype, welke weer is verbonden met vier (of meer) andere types. Deze types laten zich zien in jouw persoonlijke stresspunt, ontspanningspunt, de bondgenoot en de schaduwzijde.

Hoofdtypen: de 9 persoonlijkheden

Het zal geen verassing zijn dat er 9 (ennea) hoofdtypen zijn. Elk persoonlijkheidstype wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van positieve en negatieve kanten, karaktereigenschappen, angsten en triggers die onze gedachten, gevoelens, en acties vormgeven.

De hoofdtypes zijn:

1. De Perfectionist, of ook wel de (wereld)Verbeteraar

2. De Helper, of ook wel de Gever

3. De Winnaar, of ook wel de Streber

4. De Romanticus, of ook wel de Creatieveling

5. De Waarnemer, of ook wel de Filosoof

6. De Loyalist, of ook wel de Scepticus

7. De Avonturier, of ook wel de Optimist

8. De Baas, of ook wel de Strijder

9. De Bemiddelaar, of ook wel de Vredestichter

Voor mij als coach is dit belangrijk om te weten, omdat ik op die manier kan aansluiten bij de behoefte van de ouder en van het kind. Zo kan er een passende aanpak gekozen worden om een probleem op te lossen. Geen one size fits all, maar een echt holistische en persoonlijke aanpak dat past bij jullie gezin.

‘Want als jij weet wie je bent, maakt het niet uit wat een ander van je vindt.’‘

Weten welk persoonlijkheidstype jij bent? Maak gerust een afspraak voor een consult, dan kunnen we samen ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn, en die van jouw kind. Door elkaar werkelijk te leren kennen, krijg je meer begrip en weet je wat bij jou of je kind hoort.

Volgende
Volgende

Hoogsensitief Kind: Kenmerken & hoe herken je HSP bij kinderen?